Comuna Sărmaș este o localitate situată în partea de nord a județului Harghita, întinzându- se pe văile afluenților de dreapta a râului Mureș, având o zonă locuită ce se întinde circa 11 km de la valea Mureșului spre munții Giurgeului. Din punct de vedere administrativ face parte din sectorul nordic al județului Harghita, având în componență satele Fundoaia, Hodoșa, Platonești, Runc și Sărmaș ( reședință ).
Cele mai importante centre urbane sunt municipiul Toplița, la 10 km spre nord și municipiul Gheorgheni, la 26 km spre nord.
Comuna Sărmaș este foarte variată ca și forme de relief, având atât zone cu depresiuni , cât și munți, păduri și pajiști. Râul Mureș străbate comuna pe direcția nord -sud, iar principalele văi de la vest spre est, comuna fiind pe o zonă puternic ascendentă începând din valea Mureșului atât spre est cât și spre vest începând de la 750 m la 1399 m spre vârful Sărmaș.
Suprafața totală a teritoriului administrativ al comunei Sărmaș este de 6930,17 ha, din care 748,64 ha este intravilan și 6181,53 extravilan.
Suprafața fondului forestier are o pondere de 17,54 %, iar suprafața totală agricolă de 76,30 % din totalul teritoriului administrativ.
Sari la conținut